Cryptokitties verstoren het Ethereum-netwerk; duizenden transacties in de wacht!

doorDennis

Cryptokitties verstoren het Ethereum-netwerk; duizenden transacties in de wacht!

Het Ethereum netwerk lijkt, dankzij de populaire game cryptokitties, op een hete zomerse vakantiedag in de Efteling. Er staan gigantische rijen, mensen klagen over de wachttijden en uit ellende sleuren ouders hun kinderen naar de overvolle eettentjes. Cryptokitties draait op de Ethereum blockchain en het zorgt voor een groeiende opstopping van transacties. De enige oplossing om een transactie succesvol uit te voeren is door de gasprijs op te voeren naar hoogtes die je normaliter enkel gebruikt wanneer je uiterst ongeduldig bent. Wat is echter de reden waarom Ethereum zo’n last ondervindt van deze game?

Cryptokitties; gotta bread them all!

Cryptokitties is een game dat vergelijkbaar is met de populaire hit ‘tamagotchi ‘. Het draait op een smart contact binnen de de blockchain van Ethereum. Deze virtuele katten kan je kopen, laten opgroeien en verkopen. Uiteraard hoeft dat niet enkel in die volgorde. Het onverwachte succes van de game zorgt dat het inmiddels zo’n 15% van de gehele transactieverkeer in beslag neemt. Hiermee wordt de kwetsbaarheid van Ethereum flink blootgesteld. De schaalbaarheid laat te wensen over en kan de gigantische toename in transacties nauwelijks aan. Het gevolg is dat de gasprijzen door het dak stijgen.

Ethereum wordt getest

De situatie is een mooie testcase om het principe van de gaskosten te toetsen. Deze stijgen naarmate het netwerk harder moet werken. Hiermee worden gebruikers ontmoedigd om transacties uit te voeren. De blockchain wordt hierdoor niet overbelast. Uiteraard is dit de theorie. De praktijk wijst echter uit dat gebruikers bereidt zijn om aan de hogere gaskosten te voldoen. Op dit moment resulteert dit in een wachtrij van duizenden transacties.

Komodo versus cryptokitties

De frustratie loopt op en de verwijten worden gemaakt richting cryptokitties. Echter kan de game hier niet veel aan doen. Het schaalbaarheidsprobleem waar Bitcoin al langere tijd mee worstelt lijkt nu ook binnen Ethereum aan het licht te komen. De belangrijke les die wordt geleerd is dat zowel Bitcoin als Ethereum zich nog volop in de ontwikkelingsfase bevinden. Problemen zoals deze testen de cryptocurrencies tot het uiterste. Het bereidt ze voor op de toekomstige adoptie. Het bedrijfsleven zal de situatie vanzelfsprekend met grote belangstelling volgen.

Over de auteur

Dennis administrator

Fanatiek fan van Ethereum, blockchain en de vele mogelijkheden die het biedt. Is (online) marketeer van beroep en een early adaptor in hart en nieren.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.