Ethereum grijpt in bij ICO met voorstel voor Interactive Coin Offering

doorDennis

Ethereum grijpt in bij ICO met voorstel voor Interactive Coin Offering

Vitalik Buterin kondigt met een whitepaper aan om de ICO op de schop te nemen. De Ethereum-baas ziet het voorstel als een noodzaak na het nieuws uit China en geluiden vanuit de community voor hervormingen. Verhalen over ontwikkelaars die de benen namen na het afronden van de crowdfunding zetten de Initial Coin Offerings in een kwaad daglicht. Daarnaast dreigt het ontstaan van een ICO-bubbel. De waarden van sommige projecten stijgen tot waanzinnige hoogtes waarmee het oorspronkelijke gebruikersdoel verdwijnt. De token wordt in zo’n geval vaak te duur om daadwerkelijk te hanteren. Het wordt enkel als een investeringsobject beschouwd. Deze ‘bubbel’ trekt helaas ook ontwikkelaars aan die slechte ICO’s lanceren om enkel geld te verdienen.

Interactive Coin Offering

In het whitepaper wordt door Ethereum-oprichter Vitalik Buterin en Truebit-founder Jason Teutsch een zogenaamde Interactive Coin Offering voorgesteld. Een ICO dus, maar dan anders. We vatten de belangrijkste punten samen

– Deelnemers geven een voorgestelde maximum waarde van de token aan. Deze waarde wordt de personal cap genoemd. Hiermee wil men de gigantische prijsstijgingen voorkomen. Wanneer een deelnemer meer investeert dan de personal cap wordt deze ‘gepoked’. Hij of zij mag niet meer deelnemer aan de token-sale.

Dankzij een smart-contract krijgt de deelnemer 30 dagen de tijd om binnen bepaalde voorwaarden zijn investering te terug te vorderen.

10 dagen voor het einde van de ICO vindt er een withdrawal lock plaats. Vanaf dat moment is het niet meer mogelijk om de investering terug te krijgen.

Met een dalende korting richting de einddatum van de token-sale wordt early-sale bevorderd. Hiermee wordt meer zekerheid gecreëerd over de ‘overlevingskans’ van de ICO. Ook vermindert dit de volatiliteit van de token. Door dit mechanisme krijgt een deelnemer tijdens early-sale 20% korting, terwijl dit na de withdrawal lock 10% bedraagt.

De transactiekosten zijn gelijk met de Ethereum gas-prijzen.

Knelpunten van ICO aangepakt

Samengevat zorgen deze nieuwe regels ervoor dat enkel serieuze investeerders bij het project terechtkomen. Tevens wordt het doel gesteld om de extreme waardeverhogingen voorgoed uit de wereld te helpen. De personal cap speelt hierbij een belangrijke rol. Volgens de bedenkers Vitalik en Jason is het belangrijk om een evenwicht te creëren tussen de verwachte en daadwerkelijke token-waarde. Een goede balans wordt gezien als één van de graadmeters voor een kwalitatieve ICO. Hopelijk wordt met de introductie van de Interactive Coin Offering een grote stap in de goede richting gezet.

Over de auteur

Dennis administrator

Fanatiek fan van Ethereum, blockchain en de vele mogelijkheden die het biedt. Is (online) marketeer van beroep en een early adaptor in hart en nieren.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.