ICO

ICO en Ethereum gaan hand in hand

Wanneer je geïnteresseerd bent in cryptovaluta kan de term ‘ICO’ jou niet ontgaan zijn. De term staat voor initial coin offering en het wordt gezien als de nieuwe goudmijn. Ongeveer 99% van alle ICO’s zijn gemaakt op de Ethereum blockchain. Dit komt mede doordat de programmeertaal van Ethereum als zeer gebruiksvriendelijk wordt ervaren. Programmeurs die nu al bekend zijn met Javascript weten daarin snel hun weg te vinden. Helaas komen de initial coin offerings steeds vaker slecht in het nieuws. Dit komt mede door de aantrekkingskracht op partijen die de projecten willen gebruiken voor frauduleuze en andere criminele activiteiten. Dit heeft China dan ook doen besloten om de ICO wettelijk te verbieden. Maar waarom doet deze nieuwe ‘uitvinding’ zoveel stof opwaaien? En wat is een ICO nou exact?

 

Wat is een ICO?

Zoals de naam initial coin offering al doet vermoeden geeft het zijn eigen munten uit. Deze munten worden altcoins genoemd en ze springen als paddenstoelen uit de grond. Met de opbrengst van deze munten kan het project ontwikkelen. Feitelijk kan je dit vergelijken met crowdfunding. Bijna dagelijks komt er wel weer een nieuwe munt op de markt die zijn eigen unieke eigenschappen vertegenwoordigd. Feitelijk is een ICO een project dat met bepaalde uitzonderlijke kenmerken de blockchain verbeterd of complementair is. De meeste projecten geven munten uit die gebaseerd zijn op de Bitcoin. Jij kan investeren in zo’n project door de betreffende altcoins te kopen met bitcoins of Ethers. Hiermee word je een aandeelhouder.

Jij kan zelf bepalen of het project de investering waard is door het lezen van de whitepaper van de ICO. Hierin staan onder andere het doel, de USP’s en het verwachte rendement beschreven. Bevat het project geen whitepaper? Laat het dan voor wat het is. Door de snelle opkomst van de ICO’s trekt dit ook ‘programmeurs’ aan die snel geld willen verdienen. De toenemende populariteit van altcoins door de verspreiding van succesverhalen leidt tot een groeiende vraag naar deze soort coins. Uiteraard zorgt dit voor een grotere markt wat leidt tot een snellere ontwikkeling van cryptocoins die daadwerkelijk een positief verschil teweegbrengen. Helaas geldt dit niet voor alle aanbieders.

De gigantische toename in het aantal ICO's

Explosieve prijsstijgingen

De verschillende cryptovaluta die op dit moment een flinke waarde vertegenwoordigen moedigen mensen aan om te investeren. Het idee achter een goede ICO is echter niet enkel om een gigantisch kapitaal op te bouwen. De ontwikkelaar wil ook daadwerkelijk dat de munt gebruikt wordt. Doordat mensen de munten als speculatiemiddel gebruiken rijst de waarde van een munt soms naar onbetaalbare hoogtes. Neem een voorbeeld aan Bitcoin van zo’n €0,00017 is gestegen naar meer dan €4000. Uiteraard is dit het meest extreme voorbeeld, maar toch zorgt de toenemende populariteit voor een ‘bubbeleffect’. Sommige cyptovaluta worden op meer waarde geschat dan dat zij daadwerkelijk waard zijn. De groei van het aantal mensen dat enkel investeert in munten voor een goede ROI drijft de markt op. Investeerders die al vroeg betrokken waren hebben hier baat bij. Zij profiteren en behalen forse rendementen.

Ook voor jou zijn er voldoende kansen om een mooie winst te behalen. De positieve kant van de groeiende markt zijn de uitgebreide mogelijkheden die ontwikkelaars krijgen om hun project tot een succes te brengen. Een win-win situatie waarbij de aandeelhouder profiteert van een goede investering en de ontwikkelaar zijn software daadwerkelijk aan de man brengt.

Verschil ICO en IPO

Het investeren in altcoins wordt ook wel gezien als de nieuwste vorm van effectenhandel en beleggen. Echter is er een wezenlijk verschil tussen een ICO (initial coin offering) en IPO (inital public offering). Bij een IPO geeft een bedrijf voor het eerst zijn aandelen uit op de beurs. Het grote verschil zit in de regulering en de voorwaarden waaraan het bedrijf moet voldoen.

Verschil ICO en IPO

Voordat een bedrijf zijn aandelen door middel van een IPO uitgeeft wordt het gecheckt en gevalideerd door de overheid en het bankwezen. Deze strenge eisen zorgen dat de investering in een aandeel minder risicovol is. De volatiliteit zal in de beginfase redelijk hoog zijn, maar dit neemt snel af. In tegenstelling tot de ongereguleerde ICO die bekend staat om de sterke koersschommelingen. Dit maakt het als beleggingsinstrument niet interessant. Het is onmogelijk te voorspellen of de betreffende ICO zijn doelstelling gaat behalen. Voor speculatie is de ICO echter zeer geschikt. De hoge mate aan volatiliteit biedt dagelijkse kansen voor investeerders die op het juiste moment in- en uitstappen.

Welke ICO’s zijn tot nu toe succesvol?

Ondanks een exploderende markt en verschillende financiële waakhonden die streng meekijken zijn verschillende projecten uiterst succesvol. Het eerste voorbeeld is Ripple. Je hebt waarschijnlijk al wat over dit project gelezen of gehoord. Het doel achter dit project is om complexe, grote financiële transacties te vereenvoudigen. Ripple doet dit onder andere met zijn XRP munt. Het project richt zich voornamelijk op financiële dienstverleningsbedrijven zoals Paypal, maar ook op banken. Ondertussen hebben meer dan 15 grote, internationale banken zich aangesloten bij het Ripple-netwerk. De kern-USP van het project is dat het transactiekosten, vertragingen in betalingen (transactietijd tussen twee verschillende banken) en transitiekosten voor vreemde valuta overbodig maakt. Dit maakt het betalingsnetwerk van Ripple zeer voordelig en gemakkelijk. Het werkt namelijk net als Bitcoin als een peer-to-peer payment. Er is geen derde partij die de transactie mogelijk maakt. De handel vindt direct plaats tussen 2 partijen.

Ripple

Ripple maakt ook de omzetting van cryptovaluta naar fiat-valuta (euro, dollar, yen etc.) vele malen eenvoudiger. Koop eenvoudig een paar schoenen uit Amerika. Jouw euro wordt automatisch omgezet naar dollar. Zo hoef jij de valuta niet om te wisselen en heeft de verkoper direct zijn geld. Ripple maakt dit mogelijk.De overeenkomst met Ethereum is de samenwerking met het bedrijfsleven. Bedrijven en instanties gebruiken de Ethereum blockchain voor het testen van smart contract en decentrale applicaties in een gesloten omgeving (private blockchain). Voor Ripple geldt dat het voor testen van financiële systemen- en producten. De mogelijkheid van 1000 transacties per seconde en het feit dat een XRP-transactie direct wordt geaccepteerd en uitgevoerd gelden als belangrijke kenmerken voor een toekomstig algemeen betalingsnetwerk.

Ripple succesvolle ICO

Waves

Een ander voorbeeld van een succesvolle project is Waves. Dankzij dit netwerk kan iedereen zijn eigen cryptovaluta uitgeven. Waves is feitelijk een crypto-equity. Dat wil zeggen dat het een blockchain netwerk is dat voor meer dan enkel betalingsmogelijkheden ingezet wordt. Denk onder andere aan smart contracts en zelfs het creëren van eigen ICO en bijbehorende munten. Je kan Waves zien als een mogelijke concurrent voor het Ethereum netwerk. Het onderscheidende kenmerk zit in de eenvoud en de lagere kosten voor het creëren van projecten en cryptomunten. Daarnaast richt dit project zich op het leveren van een decentrale betalingsdienst voor zowel cryptovaluta als overheidsvaluta zoals de Euro en de Dollar. Hiermee wordt de handel met verschillende (crypto)valuta vereenvoudigd. Met deze dienst wordt de wereld van cyptovaluta en nationale valuta beter gecombineerd.

Waves ICO

Stratis

Het laatste voorbeeld is Stratis. Dit project maakt het mogelijk om een brug te slaan tussen programmeurs vanuit het bedrijfsleven en de mogelijkheden van de blockchain. Stratis maakt zogeheten private blockchains waarin de programmeurs naar hartenlust nieuwe bedrijfsprocessen- en producten kunnen testen en optimaliseren. Het doel achter deze ICO is om het bedrijfsleven warm te maken voor de blockchain. Tot de introductie van Stratis werd het uitvoeren van bedrijfsactiviteiten in de blockchain als zeer kostbaar beschouwd. Dit gold zowel voor de hoeveelheid tijd, kennis en geld. Mede dankzij de lancering van Stratis zet de blockchain rustig zijn eerste stappen in het bedrijfsleven. De munt had tijdens de introductie een waarde van zo’n €0,07 en is sindsdien flink gestegen.

Stratis ICO

Dat ICO’s succesvol zijn blijkt wel uit deze voorbeelden. Er zijn nog tientallen voorbeelden te noemen zoals het Zwiterse Wings dat het mogelijk maakt om gemakkelijk dapps te creëren en vermarkten. Of Golem dat zichzelf beschrijft als ’s werelds grootste supercomputer. Deze rijzende sterren bieden nieuwe, innovatieve mogelijkheden om ons dagelijks leven te verbeteren. Het investeren in een ICO lijkt een win-win situatie. Het project verkrijgt financiële middelen om zijn doel te bereiken en de aandeelhouder kan een aantrekkelijk rendement tegemoet zien. Gebruik echter wel logisch verstand en investeer enkel tijd en geld in projecten waarvan zeker is dat het betrouwbaar en rendabel is.