Zijn ICO’s oplichterij? Check deze 5 tips en voorkom fraude!

doorDennis

Zijn ICO’s oplichterij? Check deze 5 tips en voorkom fraude!

De ICO wordt door nieuwsmedia en verschillende financiële nieuwsorganen afgeschilderd als een schimmig financieel product. Schijnbaar gaat een initial coin offering hand in hand met witwaspraktijken en volgens de Nederlandse Bank mogelijk zelfs terrorismefinanciering. Ook de Nederlandse media waarschuwt mensen om ver weg te blijven van deze nieuwe digitale ‘oplichterij’. Dankzij deze forse beschuldigingen krabben beginnende crypto-investeerders zich flink achter hun oren, maar is dit wel terecht?

Een ICO is lang niet altijd een scam!

De ICO lift mee op het succes van Bitcoin en Ethereum

Door de sterke, recente groei in de waarde van zowel Bitcoin en Ethereum profiteren ICO’s hier ook van. Sterker nog; Ethereum is zelf als ICO begonnen om voldoende financiële middelen te verzamelen. Een ICO is feitelijk een crowdfunding-actie dat veelal Ether en Bitcoin inzamelt om een project uit te voeren. In ruil voor de investering krijgt de investeerder een token. Deze token kan in waarde stijgen waarmee soms flinke rendementen worden behaald. Door de relatief simpele code (solidity) achter Ethereum en de stijging van de totale marktkapitalisatie van cryptocurrency verschenen er frauduleuze ICO-projecten. Deze projecten hadden enkel het doel om zoveel mogelijk geld op te halen. Vervolgens werd er van deze ontwikkelingsteams achter de projecten niks meer vernomen.

5 anti-scamtips

Uiteraard zijn dit extreme voorbeelden, maar er zijn voldoende projecten die vermeden moeten worden. Dankzij de volgende 5 tips gaat dit zeker lukken:

1. Toegevoegde waarde van het project

Het project moet een unieke focus hebben waarmee het een gat in de markt vult. Sommige ontwikkelaars bedenken een kopie van een bestaande altcoin of token en verpakken dit als een nieuwe innovatie. Check altijd de toegevoegde waarden van de USP’s. Uiteraard kan een project een doorontwikkeling zijn op een bestaande functionaliteit of mechanisme. Bekijk in dit geval altijd wat de vernieuwingen en verbeteringen zijn. Wees kritisch!

2. Beloofd rendement? Wegwezen!

Wanneer een ICO een gegarandeerd rendement beloofd is het zeer raadzaam om deze te vermijden. Gratis geld bestaat niet (zelfs niet in crypto)! De focus van een ontwikkelaar moet liggen op de groei van het project en niet op de eventuele winst.

3. Slecht of ontbrekende whitepaper en roadmap

Bij een Interactive coin offering hoort altijd een whitepaper, roadmap en een bekendmaking van de ontwikkelaars. Investeer nooit wanneer één van deze drie elementen ontbreekt.

4. Transparatie en communicatie

Zoals gezegd is een bekendmaking van het ontwikkellaarsteam een must. Echter is de wijze waarop deze communiceert ook van vitaal belang. Kanalen zoals Telegram, Slack en Discord zijn populair binnen crypto. Hiermee kunnen investeerders direct vragen stellen en suggesties doen.

5. Gebruik je verstand

Voldoet het project niet aan de bovengenoemde punten? Of heb je over het algemeen een slecht gevoel? Laat de ICO dan links liggen, want er zijn voldoende investeringsmogelijkheden binnen crypto. Lang niet alle projecten zijn scam , echter is er wel een groot verschil in de kwaliteit. Wil je een veilige keuze? Kies dan voor een investering in Bitcoin, Ethereum of Litecoin.

Over de auteur

Dennis administrator

Fanatiek fan van Ethereum, blockchain en de vele mogelijkheden die het biedt. Is (online) marketeer van beroep en een early adaptor in hart en nieren.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.