China heeft genoeg gezien; ICO’s aan banden gelegd

doorDennis

China heeft genoeg gezien; ICO’s aan banden gelegd

Paniek in het land van cryptocurrency. China heeft het investeren in ICO’s (initial coin offering) wettelijk verboden. Het gerucht over de maatregel hing al langer in de lucht. Toch is het effect op de (koers)waarden van de cryptocurrencies aanzienlijk. De meeste cryptomunten staan flink in de min. Sinds het aankondigen van de maatregel daalde de gezamenlijke marktwaarde met zo’n 6 miljard binnen 24 uur.

De centrale bank van China heeft verschillende redenen om de maatregel uit te voeren. Het voorkomen van een ‘bubbel’ is één van de hoofdredenen. De explosieve groei aan ICO’s en de bijbehorende volatiliteit schiet China in het verkeerde keelgat. Het reguleren van deze nieuwe business wordt dan ook gezien als een noodzaak. Daarnaast zijn de ICO’s zeer geschikt voor criminele praktijken zoals witwassen en fraude.

ICO (initial coin offering)

Ethereum, Bitcoin en de overige munten zijn goed voor zo’n 150 miljard dollar

Op dit moment zijn er voor zo’n 150 miljard dollar aan cryptocoins in omloop. Bitcoin is de absolute uitblinker met een geschatte waarde rond de 75 miljard. Ethereum volgt op ruime afstand met circa. 27 miljard dollar.

Het introduceren van nieuwe munten gebeurt bijna op dagelijkse basis. Deze nieuwe munten komen vanuit een zogeheten ICO. Deze initial coin offering is een project waarin mensen kunnen investeren. Normaliter wordt een ICO vergezeld door een whitepaper waarin het doel. de toegevoegde waarde van het project en het verwachte rendement wordt toegelicht. De roadmap beschrijft hoe het project zijn doel wil bereiken en welke stappen daarvoor benodigd zijn. Wanneer iemand in het project gelooft kan hij of zij bitcoins of ethers betalen om aandeelhouder te worden.

Feitelijk werkt het inkopen in zo’n project hetzelfde als het kopen van een aandeel op de beurs. Het enige verschil is dat er geen regulering plaatsvindt. Iedereen kan zijn eigen ICO starten. Sprookjes zoals Ethereum, dat ooit begon als een ICO, stimuleren mensen om soms zonder enige research te investeren in een project. Dit creëert een aantrekkingskracht voor partijen die enkel snel willen cashen en geen intentie hebben om een verbetering in de blockchain aan te brengen.

Chinezen hoofdgebruiker van de blockchain

Uiteraard zijn er meer dan voldoende ontwikkelaars die dolgraag een upgrade willen toevoegen aan de blockchain. Helaas lijden de goeden nu onder de kwaden. Zeker gezien het feit dat Chinezen één van de hoofdgebruikers van cryptocurrencies zijn. Op dit moment loopt tevens een onderzoek van de Amerikaanse waakhond SEC. De verwachting is dat dit leidt tot een verandering in de regulering rondom ICO’s.  Wanneer Amerika kiest voor soortgelijke maatregel zullen de projecten worden afgerond in ICO-vriendelijke landen zoals Zwitserland en Groot-Brittannië.

Invloed op de Ethereum koers

Zoals bij alle munten daalde ook de waar van Ether. 24 uur na de bekendmaking over de Chinese maatregel kreeg de Ethereum koers te maken met een daling van een kleine 20%. Uiteraard biedt dit volop kansen voor de oplettende investeerder. Voor het eerst sinds midden augustus dook Ethereum weer onder de $300. Het kopen van Ether kan nu een goede zet zijn. De verwachting is dat de markt herstelt van deze knauw. Het feit blijft dat er spannende maanden voor de ICO te wachten staan.

Over de auteur

Dennis administrator

Fanatiek fan van Ethereum, blockchain en de vele mogelijkheden die het biedt. Is (online) marketeer van beroep en een early adaptor in hart en nieren.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.