Dapp

Dapps zijn de toekomst

Vergeet de apps uit de Apple en Google play store. Dapps zijn de toekomst! Dapp staat voor ‘decentralized application’ en het is een app dat wordt gerund door meerdere computers en servers van over de gehele wereld. Dit wordt gedecentraliseerd genoemd. Deze decentralisatie is één van de ‘key elements’ in de werking van de Ethereum Blockchain. Ongeveer 99% van de huidige dapps worden gemaakt binnen het Ethereum netwerk. Naast deze decentralisatie zijn voornamelijk de mogelijkheden die dapps bieden zeer interessant. Door de Ethereum Blockchain zijn derde partijen onnodig om de transactie uit te voeren. De controle en verificatie van de transactie wordt uitgevoerd door de geprogrammeerde regels en voorwaarden binnen het contract.

Dapp op Ethereum netwerk

Definitie van een DAPP

Een DAPP moet voldoen aan vier voorwaarden:

  1. De applicatie moet volledig open-source zijn. Het moet autonoom functioneren en niet worden bestuurd en beheerd door één partij. Dit geldt ook voor het beheer van de uitgegeven tokens binnen de dapp. Alle veranderingen binnen de applicatie vinden plaats na het bereiken van een concensus van alle gebruikers. Feitelijk heeft dit dezelfde voorwaarde als het bereiken van een transactie binnen de blockchain.
  2. De gebruiker moet een crypto-token gebruiken zoals Ether of Bitcoin om toegang te krijgen tot de applicatie. Daarnaast moeten de miners binnen de dapp worden beloond met deze gekozen crypto-token
  3. De data van de dapp moet worden opgeslagen binnen een openbaar, gedecentraliseerde blockchain. Dit is benodigd voor het grote voordeel dat een dapp feitelijk niet ‘down’ kan gaan. Het wordt namelijk gerund vanuit meerdere servers vanuit de gehele wereld.
  4. De applicatie moet tokens creëren op basis van een ‘proof of value’. Denk hierbij aan de proof of work dat Bitcoin gebruikt.

Ethereum Dapps; een revolutie op het gebied van applicaties

Een Dapp is feitelijk een project of bedrijf dat draait op het Ethereum netwerk. Hierdoor maakt een Dapp gebruik van de voordelen van de achterliggende technologie. Denk hierbij onder andere aan decentralisatie en smart contracts. Deze applicaties hebben dus geen derde partij nodig om te functioneren. Ook het beheren en opslaan van data is niet langer vereist. Stel je eens voor dat je gebruik maakt van een e-maildienst waarbij niemand meekijkt wat er verstuurd wordt. Of een betaalmethode die gegarandeerd immuun is voor scammers.

Dapp Ethereum virtual machine

Ethereum Virtual Machine

Binnen de Ethereum Virtual Machine (EVMworden nieuwe dapps getest en ontwikkelt. De EVM is een testomgeving waarin programmeurs experimenteren met hun dapps zonder dat er eventuele schade wordt toegebracht aan de applicatie. Deze omgeving wordt ook wel gezien als de geboortewieg van eventuele toekomstige baanbrekende applicaties. Programmeurs kunnen hier naar hartenlust coderen, zodat de dapps constant naar een hoger niveau worden getild.

Gemakkelijk dapps maken

Gemak is de verklaring waarom 99% van de dapps worden gemaakt en gehost binnen het Ethereum netwerk. Het maakt gebruik van een programmeertaal dat ‘solidity’ wordt genoemd. Deze taal kenmerkt zich door de gebruiksvriendelijkheid en het gemak waarmee code geschreven wordt. Iedereen die ervaring heeft met Javascript werkt binnen een mum van tijd probleemloos met solidity.

Ethereum Solidity

Door de gebruiksvriendelijkheid van de programmeertaal springen de dapps als paddenstoelen uit de grond. Constant worden nieuwe applicaties opgestart om problemen binnen de (digitale) wereld op te lossen. Smart contracts zijn veelvoorkomende toepassingen die worden ontwikkeld. Zo’n contract stelt men in staat om transacties dusdanig te programmeren dat fraude en manipulatie onmogelijk wordt. Dankzij de achterliggende techniek van de Ethereum Blockchain wordt elke soort transactie gedecentraliseerd verwerkt. Het kan gaan om een geldtransactie. maar bijvoorbeeld ook om een stem op een politieke partij of het verkrijgen van een lidmaatschap.

Verschillende soorten applicaties

Volgens de Ethereum whitepaper zijn er ruwweg zijn er drie verschillende soorten dapps vindbaar:

  • Type 1 applicatie

Een type 1 applicatie beschikt over een eigen blockchain. Dit type vergelijk je met een besturingssysteem van je laptop of smartphone. Denk aan Windows of IOs. Een goed voorbeeld van zo’n type applicatie is het Ethereum netwerk of Bitcoin.

  • Type 2 applicatie

Een type 2 applicatie is feitelijk een toepassing dat draait op een platform zoals Ethereum. Denk bijvoorbeeld aan een een gedecentraliseerd crowdfundingsplatform dat draait op Ethereum zoals Weifund. Een type 2 applicatie heeft tokens zoals Ether nodig om te blijven functioneren.

  • Type 3 applicatie

Het type 3 applicatie is een specifieke toepassing binnen een type 2 applicatie. Denk bijvoorbeeld aan videobellen binnen Whatsapp. Ook dit type heeft tokens nodig om te functioneren.

Elk type applicatie bouwt verder op de basis van zijn voorganger. De toenemende vraag naar een dapp is inherent aan de ontwikkeling hiervan. Voor een duidelijk overzicht van alle dapps binnen Ethereum is dapps.ethercasts.com in het leven geroepen. Op deze website zijn alle huidige applicaties vindbaar. Je vindt hier ook een realtime status en alle gekoppelde kanalen van de betreffende dapp.

ICO

Door de toenemende populariteit van crypto-equity en het gemak waarmee programmeurs dapps maken, springen deze als paddenstoelen uit de grond. Veel van deze applicaties worden gefinancierd dankzij ICO’s (initial coin offering). Deze term heb je waarschijnlijk al voorbij zien komen. Feitelijk is een ICO een crowdfunding project binnen een blockchain. Ook jij kan investeren in zo’n project.

ICO (initial coin offering)

Hoe werkt een ICO?

Een ICO is start-up of project die door middel van een whitepaper probeert om investeerders aan te trekken. In deze whitepaper staat beschreven wat het project inhoud. Denk hierbij aan het probleem en de oplossing die het project hiervoor biedt, de gekoppelde doelstellingen en de wijze waarop het project dit realiseert. Veelal wordt dit gecombineerd met visuele ondersteuningen waaronder infographics, kolommen en grafieken.

Een initial coin offering verkrijgt zijn financiering door het uitgeven van zijn eigen token. Deze token is de brandstof voor het functioneren van de applicatie. Wanneer jij zo’n munt koopt verkrijg jij een stemrecht binnen het project. Dit is vergelijkbaar met het kopen van een aandeel op de effectenbeurs. Dankzij het toepassen van smart contracts vindt winstverdeling op een gereguleerde wijze plaats. Ethereum is dankzij het gebruiksgemak op het gebied van smart contracts het meest gebruikte platform voor de ontwikkeling van ICO’s.

Investeren in ICO? Doe eerst je huiswerk!

Explosieve groei in ICO’s; goed of slecht?

Ook Ethereum is destijds op deze wijze financieel gestart. Bij de uitgave van de Ether bedroeg de gekoppelde aanschafprijs een luttele €0,30. Inmiddels weten we dat investering in Ethereum een gouden zet was. Door de groeiende populariteit van crypto-equity en cryptocoins stijgt hiermee ook het aantal ICO’s. Door het ontbreken van een goede regulering ontstaan er steeds meer ICO’s van lage kwaliteit die onwaardig zijn voor een investering. Programmeurs weten dat er snel geld te verdienen is in deze groeiende markt. Bedenk goed waar jij je geld in stopt. Lees de whitepaper en verdiep je in het project. Volg jouw logische verstand en investeer enkel wat je kan missen. Ga niet mee in de bubbel en draag bij aan het ondersteunen van de meest kwalitatieve, innovatieve Dapps.