Ethereum koers

Ethereum koers: ready for the ride? Lets go!

De Ethereum koers is zoals vele nieuwe cryptocurrency-koersen enorm onvoorspelbaar. De hoge mate van volatiliteit (koerswisselingen) biedt zowel kansen als bedreigingen voor jouw investering. Om een goed voorbeeld te geven; de koers is sinds de introductie als ICO met duizenden procenten gestegen. Deze stijging oogt uiteraard zeer spannend. Echter is grilligheid van de koers iets om in ogenschouw te nemen. In het verleden zijn investeerders geconfronteerd met een daling van honderden procenten binnen één dag. Daarnaast zijn er geruchten dat er groepen handelaren samenwerken om de koers te beïnvloeden. Al met al een spannend aandeel dat geen moment verveeld. Wil jij investeren in ETH? Lees dan snel verder.

Huidige Ether koers

Volatiliteit van Ethereum

Vergelijk het aandeel van Ethereum als een bloedstollende achtbaanrit waarvan je de baan nog niet gezien hebt. Stap jij in de achtbaan met de kans op winst? Of blijf je liever kijken hoe andere mensen instappen? De waarheid is dat niemand exact weet hoe de rit verloopt. Nieuwe aandelen waaronder Ethereum beschikken over een aanzienlijke volatiliteit. Dit betekent dat de koers grote schommelingen maakt. Bij een redelijke solide, gevestigd aandeel worden enkel procenten gezien als een flinke mutatie. Bij een volatiel aandeel zoals Ethereum is een verandering van 10% of meer geen uitzondering.

De volatiliteit wordt deels verklaard door de razendsnelle ontwikkelingen rondom het netwerk en de Ethermunt. Kuddegedrag door investeerders kan de waarde van een aandeel flink muteren. Dat geldt ook voor Ethereum. Goed en slecht nieuws volgen in hoog tempo op en laten de waarde schommelen. Het hoofd koel houden en de mutatie analyseren zijn sleutels voor een succesvolle investering. Ten opzichte van nieuwe altcoins en ICO-tokens toont de waarde van Ethereum zich echter redelijk stabiel. Zeker gezien de ICO’s die voornamelijk draaien op het Ethereum netwerk. Deze worden dikwijls gefinancierd door middel van Ether, dus zolang de ICO in zijn huidige vorm bestaat blijft de vraag naar Ether aanwezig.

Hoe wordt de Ethereum koers beïnvloed?

Zoals als bij elk ander ander aandeel zijn vraag en aanbod grotendeels verantwoordelijk voor de koersgang. Wat echter niet geheel gebruikelijk is zijn de zogenaamde ‘pump and dump’ taferelen. Deze worden ogenschijnlijk georganiseerd door een collectief van handelaren die binnen korte tijd een grote hoeveelheid aandelen kopen of dumpen. Vervolgens doet de marktwerking zijn ding. Wanneer er gigantische hoeveelheden Ethereum aandelen worden gekocht stijgt de prijs. Dit geldt vice versa wanneer het aandeel gedumpt wordt. Op deze wijze is de koers van dit relatief nieuwe aandeel sterk te beïnvloeden. Uiteraard is het erg verleidelijk om in de sterke koersstijging- en daling mee te gaan. Zorg echter altijd voor een stop-loss waarmee jij je winst en verlies garandeert.

Of deze groepen handelaren daadwerkelijk bestaan is de vraag. Wellicht is het een verklaring van handelaren die voor de volatiliteit van de Ethereum koers. Feit blijft dat de koers nagenoeg onmogelijk te voorspellen is.

Flash crash

Op woensdag 21 juni kreeg de koers te maken met een zogenaamde ‘flash crash’. Binnen enkele minuten daalde koers van ruim 300 dollar naar iets minder dan 14 dollar. Later steeg de waarde weer naar zijn oorspronkelijke koers waarmee het die dag begon.

Ethereum koers flash crash

De verklaring van deze crash was een handelaar die voor miljoenen dollars aan Ethereum te koop aanbod. Het gevolg was een gigantische toename in het aantal transacties. De bied- en laatkoers kwam hiermee sterk uiteen te liggen. Normaliter stopt een handelsplatform de handel in een aandeel wanneer deze sterk daalt. Hiermee voorkomt men dat mensen veel geld verliezen doordat hun stop-loss wordt geactiveerd. Dit is een soort vangnet dat beurshandelaren instellen dat het aandeel automatisch verkoopt bij een bepaalde negatieve waarde. Het platform GDAX had deze blijkbaar niet. Het gevolg was massale dumping en daling van de Ethereum koers.

Enterprise Ethereum Alliance

Een zeer positieve wending voor de Ethereum koers vond plaats in februari 2017. De Enterprise Ethereum Alliance werd opgericht. Een samenwerking tussen verschillende (grote) bedrijven en banken. Het doel van deze samenwerking is om de mogelijkheden van het netwerk te onderzoeken voor zowel private als publieke toepassingen. Deze alliantie zorgt voor een vergrote toename voor het gebruik van de Ether. Dit is de munt die als brandstof dient om het Ethereum netwerk draaiend te houden.

ethereum-ether-alliantie

Daarnaast zorgt een samenwerking tussen de vele gerenommeerde bedrijven, banken en organisaties voor een boost in het vertrouwen. Positieve ontwikkelingen rondom een aandeel zorgen dikwijls voor een koersstijging. Ook kan de alliantie door een constante en vergrote vraag naar Ether zorgen voor een vermindering van de volatiliteit. Hiermee wordt de investering in Ethereum minder risicovol. Uiteraard investeren deze bedrijven en banken ook in andere netwerken en systemen. Verwacht dus niet dat het Ethereum netwerk heilig wordt verklaard door de leden van deze alliantie.

Is het verstandig om Ethereum te kopen?

Deze vraag is zeer lastig te beantwoorden. Sowieso is het verstandig om enkel geld te investeren dat je kan missen. Gezien de gigantische koersstijgingen kan het enorm rendabel zijn om te investeren in Ether. Zoals bij alle handel in aandelen kleven er risico’s aan vast. Zeker voor handelaren die veelal handelen op basis van emotie kan het onvoorspelbare Ethereum behoorlijk wat geld kosten. Durf je na het inwinnen van voldoende informatie toch de gok te wagen? Dan kunnen de onderstaande tips zeker helpen.

Ethereum kopen? 4 handige tips:

  1.  Stel altijd een autoclose en stop-loss in om een maximale winst- en verliespositie te garanderen. Het kan verleidelijk zijn om jouw winst te laten groeien, maar onthoud dat deze enkel moment kan verdwijnen. De verliespositie moet een comfortabel verlies zijn dat niet tot wanhoop leidt.
  2. Volg het nieuws rondom Ethereum. Positief en negatief nieuws kunnen een grote invloed hebben op het verloop van de koers. Wees tijdig op de hoogte om eventuele koerswijzigingen te verklaren om het handelen op basis van emotie te verminderen.
  3.  Investeer enkel geld dat je kan missen! Het is al benoemd, maar dit is een zeer belangrijke tip. Verlies van essentieel geld leidt gegarandeerd tot handelen op basis van emotie.
  4.  Raak niet in paniek wanneer je op een verliespositie staat. Zeker bij Ethereum kan een verliesgevende positie snel omdraaien in een winstpositie. Raak je toch de stop-loss? Analyseer waarom dit gebeurt en leer hiervan. It’s all in the game!

Met deze tips en hopelijk voldoende informatie over de Ethereum koers maak jij kans om een mooi rendement te behalen.