Wat is Ethereum?

Ethereum; wat is het nou eigenlijk?

Ethereum lijkt aan een ongeremde opmars bezig. Maar wat is het eigenlijk? Stel je eens voor dat je dat er nooit meer een derde partij nodig is voor het uitvoeren van transacties en interacties. Dit kan dankzij Ethereum. Een extreem veilig, intelligent netwerk dat beschikt over grenzeloze mogelijkheden en een ongeëvenaard gebruiksgemak. Dankzij deze eigenschappen wordt het systeem gezien als een voorbeeld van hoe de toekomst van onze communicatie- en transactiestructuur eruitziet. Niet voor niets neemt de koers van het aandeel een vogelvlucht en wordt zijn eigen munt Ether gezien als een geduchte concurrent voor Bitcoin. Dit is overigens niet geheel terecht, maar daar komen we later op terug.

Naast de veiligheid en optimale efficiency biedt Ethereum ook een ongelimiteerde scala aan vernuftige toepassingen (applicaties). Grote bedrijven en banken waaronder BP, Microsoft. JP Morgan en het Nederlandse ING en Rabobank zien heil in het netwerk. Men voorspelt dus een veelbelovende toekomst. Maar hoe werkt Ethereum?

Ethereum en Ether logo

Ethereum en blockchain

Ethereum maakt net als Bitcoin gebruik van de blockchain-technologie. Deze technologie kan je zien als een database dat elke wijziging op een dusdanige veilige wijze uitvoert dat het vrijwel ongevoelig is voor eventuele hacks.

Vergelijk de blockchain met gastenlijst voor een feest. Deze gastenlijst wordt met iedereen gedeeld en elke gemaakte wijziging wordt direct zichtbaar in de kopieën van deze lijst. Echter kunnen de gastengegevens die al op de lijst staan niet gewijzigd worden. Er kunnen alleen nieuwe gastennamen op de lijst worden gezet. Er is echter één voorwaarde; elke gast die toegevoegd wordt op de lijst moet verwant zijn met een gast die al op de lijst staat. Op deze manier wordt het feest gegarandeerd bezocht door mensen die elkaar al kennen.

Blockchain Ethereum

Decentralisatie staat centraal binnen blockchain

Wat we hier zojuist beschreven is eigenlijk hoe transacties en andere mutaties plaatsvinden binnen de blockchain-technologie. De gastenlijst is de data die opgeslagen en bewerkt wordt. Doordat deze gedeeld wordt onder iedereen is het open en toegankelijk. Niet langer is er één overkoepeld persoon of bedrijf nodig om deze lijst bij te houden. Dit wordt gedecentraliseerd genoemd en het herbergt een grote kracht; een explosieve toename in de veiligheid en efficiëntie van het databeheer. Doordat de gegevens op vele verschillende plekken wordt opgeslagen wordt het nagenoeg onmogelijk om deze kwaadwillig te beïnvloeden. Ook wordt efficiency sterk verbeterd, doordat de data niet meer enkel door één instantie of beheerder wordt gemanaged. Het ontbreken van de tussenkomst van deze instantie of beheerder maakt deze manier van databeheer zeer gestroomlijnd. Wijzigingen hoeven niet langer worden goedgekeurd en gecontroleerd

Cut out the middle man!

Denk bijvoorbeeld aan de bank die als tussenpersoon fungeert voor een betaling tussen jou en een webshop. Het verwerken, controleren en bewaren van de transactie kost geld en tijd. Daarnaast wordt deze transactie opgeslagen op één centrale plek. Dit maakt de veiligheid van de dataopslag verre van optimaal. Blockchain decentraliseert het databeheer over duizenden locaties. Een veel veiligere opslagwijze. Daarnaast weet deze webshop in kwestie dat het gegarandeerd over het betalingsbedrag beschikt. Bedenk namelijk dat binnen het systeem enkel nieuwe regels worden toegevoegd. Wanneer in de lijst is bepaald dat jij over €100 beschikt kan er enkel vanaf dit bedrag transacties worden gepleegd. Denk aan de gastenlijst waarbij elke nieuwe gast verwant moest zijn aan iemand op de lijst. Op deze manier wordt fraude voorkomen en optimale veiligheid gewaarborgd.

Wat maakt Ethereum speciaal?

Zoals gezegd is de blockchain-technologie waarmee Ethereum werkt verre van nieuw. Toch wordt het systeem gezien als een innovatieve speler op de blockchain-markt. Een goed voorbeeld hiervan zijn de zogenaamde ‘slimme contracten’ of ‘ smart contracts’ die het systeem biedt.

Een smart contract is een overeenkomst of transactie die door middel van programmering is vastgelegd in een blockchain. Dit kan variëren van een betaling tot een het sturen van een bericht. Deze overeenkomsten zijn onveranderbaar en worden uitgevoerd zonder de tussenkomst van een derde persoon. Alles wat vastgelegd is in dit contract wordt exact uitgevoerd zoals het is geprogrammeerd in de blockchain. Bijzonder is dat dit onmogelijk te manipuleren of wijzigen is.

ethereum-smart-contract

De contracten kunnen zeer vindingrijk zijn. Neem bijvoorbeeld een aandeel in een groeiend bedrijf en programmeer het dusdanig dat het aandeel automatisch verkoopt bij een bepaalde procentuele stijging. Of programmeer jouw testament, zodat jouw waarde direct wordt verdeeld naar de gewenste personen. In deze voorbeelden zijn de transacties mogelijk zonder de tussenkomst van broker of notaris.

Cryptocurrency

Wanneer we het puur hebben over het uitvoeren van een betalingstransactie praten we over het transfereren van cryptocurrency of cryptogeld waaronder Bitcoin, Bitshares en de Ether van het Ethereum netwerk. Voorkom de vergissing dat deze cryptocurrency enkel geld vertegenwoordigd. Het kan hierbij ook gaan om aandelen, obligaties, schuldenbewijzen, opties en nog veel meer.

De ‘smart contracts’ zijn net als de blockchain-technolgie geen nieuwe, recentelijke uitvinding. Echter is de gemakkelijke manier waarop Ethereum deze contracten maakt uniek en kansrijk voor iedereen. De gebruiksvriendelijkheid van Ethereum maakt het populair onder grote bedrijven en in zekere zin speciaal. De potentie die gedecentraliseerde systemen zoals Ethereum biedt is al langer bekend. Echter is het gemak waarmee Ethereum deze technologie toegankelijk maakt vrij nieuw en beschikt hiermee over de capaciteit om de wereld te veroveren.

Ethereum vs Bitcoin?

Door velen wordt Ethereum gezien als een geduchte concurrent van Bitcoin, maar feitelijk is dit onjuist. Ethereum is namelijk het netwerk dat het beste te vergelijken is met het systeem waar Bitcoin op draait; de blockchain. Bitcoin wordt enkel als betaalmiddel ingezet en is afhankelijk van een netwerk zoals Ethereum om in te functioneren.

Ethereum-Bitcoin

Ether

Om Ethereum en Bitcoin tegenover elkaar te zetten is de vergelijking tussen Ether en Bitcoin de enige juiste. Ether wordt ook wel Ethercoin, Ethertokens of simpelweg ETH genoemd. Het is in feite de brandstof waarop Ethereum draait. Ten opzichte van Bitcoin biedt het een aantal grote voordelen:

✔ Ether verwerkt transacties binnen enkele seconden. In tegenstelling tot Bitcoin die enkele minuten nodig heeft.

 De bijbehorende transactiekosten vele malen lager.

  De Ethermunt is zeer gemakkelijk programmeerbaar en toegankelijk.

De organisatie achter Ethereum en Ether is uiterst professioneel georganiseerd. Zij ontwikkelen en monitoren het netwerk continu voor een ultieme gebruikerservaring.

Ethereum koers

Een ander voordeel dat wij apart benoemen is de koers van het aandeel ETH. Deze is sinds de beursgang met vele procenten gestegen. Een interessant gegeven is dat het aantal ethers ongelimiteerd is. Er is enkel een jaarlijks limiet van 18 miljoen munten. In tegenstelling tot Bitcoin waarvan er 21 miljoen in omloop zijn. Dit aantal staat vast en kan niet vermeerderd worden. Het voordeel is dat de munt niet gevoelig is voor eventueel inflatie. Bij de ether is dit wel het geval. Echter biedt dit uiteraard ook kansen.

Ethereum koers. Moet ik Ethereum nu kopen?
In principe is de waarde van ETH afhankelijk van marktwerking. Wanneer er meer vraag is zal de prijs stijgen. Investeren in Ethereum kan hiermee zeer rendabel worden. Vanzelfsprekend zijn met het investeren in aandelen altijd risico’s verbonden. Feit blijft dat de populariteit van Ethereum een positieve uitgangspositie biedt voor iedere belegger.

De organisatie achter Ethereum

De organisatie die het netwerk beheert biedt transparantie, controle en is uitstekend gestructureerd. Het wordt mede gefinancierd door de Zwitserse Ethereum Foundation. De oprichter, Vitalik Buterin. is ook lid van deze organisatie. Het doel van deze club is om toezicht te houden op de ontwikkeling. Door de professionele vormgeving straalt het vertrouwen uit. Vanuit de stichting is een sterke samenwerking met het bedrijfsleven ontstaan. En dat is iets wat Bitcoin minder snel voor elkaar bokst.

Hoe ziet de toekomst van Ethereum eruit?

Na alle lof en veelbelovende teksten ziet de toekomst er van Ethereum er positief uit. Dat zien ook grote bedrijven en banken waaronder Microsoft, JP Morgan, BP, Intel, Samsung en het Nederlandse ING en Rabobank. Het vertrouwen is dusdanig groot dat al deze organisaties de handen ineen slaan. In totaal zijn er meer dan 500 bedrijven en banken die verenigd zijn in één overkoepeld bondgenootschap; Enterprise Ethereum Alliance.

ethereum-ether-alliantie

Het doel van deze samenwerking is om gezamenlijk de mogelijkheden van het Ethereum netwerk te onderzoeken. Hierbij kijkt men naar kansen voor de verbetering van dagelijkse processen. Door de zeer diverse samenstelling van deze vereniging raakt de ontwikkelingen binnen Ethereum in een stroomversnelling. De deelnemers van de Enterprise Ethereum Alliance vertegenwoordigen vele takken van industrie, corporaties en instanties. De mogelijkheden van het netwerk worden hiermee binnen elke branche uitvoerig bekeken en toegepast.

Gezien het aantal grote spelers dat zich toespits op de ontwikkeling wordt hiermee de koers beïnvloed. Zoals gezegd zijn de ethermunten de brandstof voor het netwerk. Door de intensieve onderzoeken op zo’n grote schaal zal de vraag naar ETH toenemen. Logischerwijs zal dit leiden tot een stijging van het aandeel. Wellicht dat dit slechts een voorproef van wat komen gaat. Zal de ethermunt stijgen tot hoogtes waarvan Bitcoin enkel droomt? De tijd zal het leren.